Μια ξεχωριστή άσκηση σεισμού... PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 11 Απρίλιος 2014 22:22

 

Μια ξεχωριστή άσκηση σεισμού...

 

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου το Σχολείο μας έκανε μια ξεχωριστή άσκηση σεισμού. Ήταν ξεχωριστή γιατί πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ειδικών από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Θέρμης, της ελληνικής ομάδας διάσωσης και την παρουσία αξιωματικού της ελληνικής αστυνομίας.

Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης εκπαιδευτικοί από άλλα σχολεία του νέου  Καλλικρατικού Δήμου Θέρμης.

Σκοπός της άσκησης ήταν να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας του προσωπικού και των μαθητών, αλλά και να ελεγχθεί το σχέδιο ετοιμότητας έκτακτων αναγκών ως προς  τη γρήγορη και ασφαλή εκκένωση του κτιρίου.

Το κουδούνι χτύπησε και σήμανε την έναρξη του σεισμού. Οι μαθητές δεν έχασαν την ψυχραιμία τους. Έσκυψαν και βρήκαν πρόχειρο κατάλυμα κάτω από τα θρανία τους, για να προστατευθούν.


1

Το κουδούνι ξαναχτύπησε δίνοντας το σύνθημα της λήξης του σεισμού.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί τηρώντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που καταρτίστηκε από τη σχολική μας μονάδα, αποχώρησαν από τις τάξεις τους χωρίς πανικό.

Με το ένα χέρι κρατούσαν  ένα βιβλίο στο κεφάλι τους και με το άλλο την κουπαστή ή τον τοίχο, ανάλογα με την πλευρά που κατέβαιναν.

2

Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην αυλή του σχολείου για την καταμέτρηση. Μια ομάδα εκπαιδευτικών έμεινε πίσω για τον έλεγχο τυχόν εγκλωβισμένων στους χώρους του κτιρίου.

Το σενάριο της εκπαιδευτικής άσκησης προέβλεπε απεγκλωβισμό και διάσωση τραυματισμένου ατόμου που είχε παγιδευτεί στο κτίριο.

3

Η ελληνική ομάδα διάσωσης στήνοντας αερογέφυρα κατέβασε με φορείο από το δεύτερο όροφο του κτιρίου το τραυματισμένο άτομο. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και όλοι την καταχειροκρότησαν.

4

Όπως διαπιστώθηκε ο χρόνος εξόδου των μαθητών ήταν αρκετά ικανοποιητικός και τηρήθηκαν όσα προβλέπονταν από το σχέδιο ετοιμότητας.

Με την άσκηση εμπεδώθηκαν τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι μαθητές και το προσωπικό του σχολείου.

Το πιο επικίνδυνο σε τέτοιες περιπτώσειςείναι η δημιουργία πανικού και οι ανεξέλεγκτες κινήσεις . . .  

τ α     α π ο φ ύ γ α μ ε   κ α ι   τ α  δ ύ ο.

5

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άψογη συνεργασία στην υλοποίηση της άσκησης.